Catedrala Mitropolitana Chisinau


Considerata unul din simbolurile capitalei Republicii Moldova, Catedrala Mitropolitana Chisinau a fost construita in anul 1836. Catedrala are trei altare, cel principal are hramul Nașterea Domnului iar cele laterale, au hramul Sfântul Mucenic Nichita (situat in partea dreapta) si Sfântul Ioan cel Nou (altarul din partea stanga).

Catedrala Mitropolitana Chisinau

Catedrala Mitropolitana Chisinau

Din ansamblul Catedralei Mitropolitane Chisinau face parte si clopotnita, stilul arhitectural fiind neoclasic tarziu. Cupola catedralei este sustinuta de patru piloni, iar catedrala are forma clasica de cruce greaca.

Coloanele ce strajuiesc intrarea in catedrala sunt in stil doric si sunt in numar de sase, ce se regasesc pe toate cele patru laturi ale patratului de baza ce reprezinta corpul constructiei, obtinand in acest fel forma de cruce.

Clopotnita a fost construita odata cu Catedrala Mitropolitana Chisinau la o distanta de 40 de metri, in fata cladirii. Aceasta are patru niveluri, din care primele trei au o forma prismatica iat cel de-al patrulea, ce reprezinta varful clopotnitei are forma circulara, construit sub forma unui foisor.

Sub ocupati aruseasca a fos darmata, insa a fost reconstruita dupa planurile initiale in anul 1998. Din ansamblul Catedralei Mitropolitane Chisinau mai fac parte si Porţile Sfinte, care au fost construite sub forma unui Arc de Triumf, servind ca intrare in ansamblul arhitectonic dar si ca loc de gazduire al clopotului principal, care datorita dimensiunilor sale nu a putut fi montat in Clopotnita.

Informatii recente din Chisinau:

  • Nu sunt informatii recente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>