Istoria Chisinaului


Chisinaul isi incepe istoria scrisa inca din anul  1436, cand este mentionat pentru prima data intr-un hrisov domnesc. De atunci au trecut peste orasul de pe Bac multe, iar de azi, 7 iunie 2013 vor trece si mai multe. Cu bune si cu rele, Chisinaul a fost adapost pentru moldoveni si pentru cei ce si-au gasit drum prin Moldova.

Hrisovul de atestare al Chisinaului

Hrisovul de atestare al Chisinaului

Aveti in imagine hrisovul care atesta existenta targului Chisinau, care actualmente se gaseste la Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei. Poza se mareste, asa ca sa puteti vedea mult mai clar cum arata acest hrisov.

Odata cu stapanirea ruseasca din 1812 orasul Chisinau trece de la statul de targ la cel de oras, in acelasi timp rebotezand asezarea cu binecunoscutul Кишинёв. Deci acum ramane sa decideti singuri cum vreti sa-l numiti, Chisinau asa cum era inca inainte de a veni Stefan cel Mare la domnie sau Kisiniov, asa cum fratii de peste mari si tari (pardon de langa noi) au placerea sa-l numeasca si astazi.

[Fac o mica paranteza, sa-mi fie iertata exprimarea de mai sus, dar nu am putut sa ma abtin, totusi ma simt inca Moldovean, urmas al lui Stefan]

Putini stiu ca o mare parte din locuitorii de la inceput ai Chisinaului erau evrei, caci lor le-a placut asezarea si era propice pentru indeletnicirea lor de baza comertul. Asta pana in 1903, cand nu ar trebui sa uitam niciodata, a avut loc Pogromul de la Chisinau, in care au fost ucisi peste 50 de evrei si raniti inca 600.

In 1918 Moldova s-a unit cu Romania iar Chisinaul a capat o importanta aparte in componenta statului Roman. De atunci Chisinaul devine municipiu si devine al doilea oras ca marime, dupa Bucuresti. numarand 117.016 locuitori.

In 1927 va lua fiinta radio “Basarabia”, iar actuala capitala a Republicii Moldova a inceput sa se dezvolte din toate punctele de vedere. Istoria sovietica a orasului o lasam pe seama bunicilor, sa o povesteasca ei nepotilor. [O sarim si pentru ca indiferent cum am judeca, nu vreau ca strada principala a orasului sa se numeasca Stalin sau Tarski Prospekt].

Astazi Chisinaul are cinci sectoare, asa cum bine stiti, Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana si Riscani. An de an Chisinaul se extinde, noi cartiere se construiesc si speram noi cei 671.800 locuitori din oras sau cei peste 800.000 din zona metropolitana vor duce un trai decent, iar actualul primar ca si cei ce vor veni vor da Chisinaului ceea ce merita, o viata mai buna.

Informatii recente din Chisinau:

  • Nu sunt informatii recente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>